Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка

...
Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка
Коментари Харесай

Пчелари и земеделци са против изграждане на ветроенергийни паркове в община Добрич

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка към момента нямат отговор на въпроса ще има или не локален референдум на 27 октомври по отношение на капиталовите планове за създаване на ветроенергийни паркове на нейна територия. 

В края на предходната работна седмица Общинската изборна комисия към момента не беше излязла с решение, което стопира локалната администрация за следващи дейности по подготовката на референдума. Междувременно на локално равнище тече дейна акция, която мъчно може да бъде избрана като осведомителна и основаваща се на потвърдени обстоятелства. 

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева организира и спор по тематиката, в който обаче липсваха представители, както на институциите, по този начин и представители на вложителите.

На 4 септември Добричкият Общински съвет одобри решение за провеждането на местен референдум, на който жителите на общината би трябвало да отговорят на въпроса - " срещу ли сте установяване на територии за създаване на ветроенергийни източници на сила в Община Добричка посредством позволение за изменение и одобрение на устройствени проекти от Общински съвет и Кмет на Общината? "  

Дни по-късно регионалният шеф на Добрич Румен Русев върна за преразглеждане решението с претекстовете, че по този начин поставеният въпрос не е от компетенцията на локалното ръководство, а е позволен с редица специфични закони като: Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ) и Закона за енергетиката.

Според регионалния шеф посредством локален референдум не би могло да се разреши или забрани " построяването на ветроенергийни източници на сила ", защото това е държавна политика, провеждана посредством поощряване на производството на електрическа енергия от възобновими енергийни източници. Решението е оспорено и пред Административния съд. 

Независимо от това на 10 септември кметът на Община Добричка Соня Георгиева уведоми ЦИК и ОИК за идния референдум и неговото осъществяване. На 16 септември на интернет страницата на Общината е отправена покана към парламентарно показаните партии за привикване на съвещания за състава на СИК. 

Два дни по-късно от ЦИК осведомят Общината, че провеждането на референдума и възнагражденията на членовете на ОИК и СИК ще се извърши единствено при положение, че има влезнало в действие решение за самия референдум.

Междувременно Административният съд в Добрич остави без разглеждане и двете тъжби на регионалния шеф, като те подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Докато институциите спорят косвено по въпроса за провеждането на референдума, редица организации се оповестиха срещу построяването на ветроенергийни паркове върху земеделска земя. На дебата, извършен в петък предходната седмица, Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, съобщи изрично несъгласието на сектора.

Против се оповестиха и пчеларите. Според Галин Георгиев, ръководител на Сдружение „ Пчела Добрич “, ветрогенераторите имат пагубно въздействие върху пчелите.

В залата не липсваха гласове на поданици, които предлагаха използването на нови технологии за произвеждане на сила от нищото, както и такива, които назоваха ветрогенераторите вентилатори. В обществените мрежи необезпокоявано битуват и редица изцяло непотвърдени данни, които в допълнение основават суматоха измежду локалното население.

На фона на тези отзиви се появи и експертното мнение на проф. Павел Зехтинджиев от Българска академия на науките – един от водещите орнитолози в България. По думите му проучванията в региони, в които към този момент има конфигурирани ветрогенератори, не са открили промени в екологичните взаимоотношения сред типовете и средата, която те населяват, които да дават ясни данни за нарушение на тези процеси.

Ветрогенератори в страната ни има построени от доста време, като най-големият % от тях са в Североизточна България – повече от 300 от разнообразни модели. България е въвела ограничения на международно равнище, пионерни решения, които са оценени от редица интернационалните организации като Бернската конвенция например, уточни още проф. Зехтинджиев.

Дали ще има или не референдум на 27 октомври съгласно Соня Георгиева, кмет на Община Добричка, е без значение, тъй като тя е безапелационна, че това локално допитване ще бъде извършено.

А дали ОИК ще излезе с решение за референдума тези дни, следва да проследим.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР